De kinderen van tercero t/m quinto (groep 5 t/m 7), krijgen dagelijks Engels met behulp van het programma English helper. Dit programma zorgt voor continuïteit, omdat de lessen niet het hele jaar door dezelfde vrijwilligers gegeven worden. Als vrijwilliger ben ik momenteel verantwoordelijk voor twee dagen Engels aan deze groepen. Mede door mijn achtergrond als leerkracht, probeer ik vaak nieuwe activiteiten aan de lessen toe te voegen om de kinderen extra te motiveren en ze de stof op andere manieren te laten oefenen. Op die manier blijft er meer hangen.

image004 image006

Meestal zijn mijn activiteiten gepland, zoals spelletjes en werkbladen. Er is hier echter een groot verschil met Nederland; de stroom valt nog wel eens uit. Op die momenten is het improviseren geblazen. In de klas is het dan eigenlijk niet uit te houden en ook het programma English helper is niet te gebruiken. Gelukkig is het strand heel dichtbij en zijn daar plekken in de schaduw waar goed gewerkt kan worden. Zo was er onlangs weer sprake van stroomuitval en vertrok ik met de kinderen naar het strand om met de kinderen de lichaamsdelen in het Engels te oefenen. Ik noemde steeds een lichaamsdeel en zij moesten die in het zand tekenen. Op deze manier werd het hele lichaam op een andere manier geoefend dan de kinderen gewend waren en moesten de kinderen toch wel goed nadenken. Het resultaat mocht er echter zijn, zoals te zien is op de foto’s.

image008 image012

Tijdens de les met de Quintos hadden we nog meer mogelijkheden om het geleerde Engels in de praktijk te brengen. Er liepen twee vrouwelijke toeristen over het strand en de jongens stonden hier met nieuwsgierigheid naar te kijken. Ik heb deze meiden gevraagd of ze even mee wilden doen aan een interview als Engelse les voor de leerlingen. De meeste kinderen van quinto werden gelijk helemaal verlegen, maar met een beetje hulp van mij zijn ze toch een stuk meer te weten gekomen over de meiden. Ook realiseerden ze zich beter dat ze toch nog wel moeten oefenen om echt een gesprekje te kunnen voeren.

Groeten Karlijn

image016 image013