Hallo, ik ben Laura! Eind April ben ik samen met mijn vriend naar Cartagena verhuisd voor zijn job. We hebben ontzettend veel geluk om hier terecht te komen. Cartagena is geweldig. Ik heb zelf mijn job als IT consultant opgezegd en wou deze kans grijpen om van alles nieuw te proberen.  Ik deed al vrijwilligerswerk in België en wou dit graag verder zetten aangezien het voldoening geeft om iets te kunnen terug geven aan de community én zeer leerrijk is.

Sinds half juli, geef ik twee dagen per week Engelse les aan het 3e, 4e en 5e jaar in La Vecina. Dat wil zeggen kinderen van 8 tot 12 jaar.  Aangezien ik  geen enkele ervaring had met kinderen, noch met lesgeven, was het voor mij een grote uitdaging en wist ik op voorhand ook niet of ik het leuk zou vinden. En ik moet toegeven, het is moeilijker dan ik verwacht had. Elke week leer ik de kids beter kennen én versta ik ze beter (niet te onderschatten met het lokale dialect ‘Costeño’). Hierdoor wordt het lesgeven steeds leuker. Ik had al enorm veel respect voor leerkrachten, maar door het nu zelf mee te maken en de te zien hoe de leerkrachten in La Vecina lesgeven, heb ik nog veel meer respect voor dit beroep. Het is een zwaar onderschatte job, en (goede) leerkrachten verdienen oneindig veel respect, want zij voeden kinderen mee op, geven ze niet alleen kennis of leren hen denken op een bepaalde manier, maar doen kinderen ook dromen.

img_6421 img_6715img_5687img_6427

Wat wil ik bereiken met dit vrijwilligerswerk? Voor mezelf: de Cartageense cultuur beter leren kennen, mijn Spaans verbeteren, meer leren over lesgeven en over kinderen in het algemeen. Voor de kinderen: De kinderen Engels bijbrengen en vooral vooruitgang zien. En daarenboven ze motiveren om het beste in zichzelf naar boven te laten brengen.

Wat heb ik tot hiertoe al geleerd?

  • School is overal anders. De kinderen hier in Cartagena zijn niet hetzelfde als bij ons. Je moet hier op een andere manier met ze omgaan. Dat is zeer interessant.
  • Hoe te improviseren! Wanneer er geen elektriciteit is/ het computermateriaal niet werkt/ wanneer maar 4 kinderen komen opdagen/ wanneer de kinderen geen zin hebben om op te letten/.. Altijd is er wel iets waardoor je aan het improviseren moet!
  • De kinderen proberen te laten doen wat ze goed kunnen, bv: één van de leerlingen vind het leuk om met computers bezig te zijn. Dus ik laat hem altijd de computer besturen tijdens het lesgeven. Ik zeg “Next” zodat hij weet dat hij naar de volgende slide moet gaan. Op deze manier let hij beter op en leert hij ook ineens hoe hij met een computer moet omgaan. Ook vinden de kinderen het geweldig om te zingen of te dansen. Dus doormiddel van filmpjes en liedjes engels leren, is een win-win.

img_6436

Hoe lang zal ik dit nog doen? Geen idee.. Ik hoop nog een tijdje , zolang ik hiervoor tijd kan vrijmaken! Maar ik ben alvast zeer dankbaar voor de periode die ik tot hiertoe bij La Vecina al had. Het is een echte eye-opener!

Groetjes Laura